Oni koji su organizirali napad, spremni su na sve

(28.04.2017.)Akademik Ferid Muhić,Bošnjak koji godinama živi i radi u Makedoniji i nezavisni poslanik u Sobranju te univerzitetski profesor, u intervjuu za „Avaz“ govori o dramatičnim i krvavim događajima u Makedoniji.

Autor: Ferid Muhić


Ferid Muhić

Plaćeni demonstranti

Prije dvije večeri na sjednicu Sobranja Republike Makedonije nasilno su ušli i poslanike napali maskirani demonstranti stranke VMRO-DPNE i pristalice pokreta „Zajedno za Makedoniju“. 

Ferid Muhić, koji je, nasreću, prošao neozlijeđen, u vrijeme napada upravo je predsjedavao sjednicom kao najstariji poslanik, na kojoj je poslanik DUI-ja Talat Džaferi izabran za predsjedavajućeg parlamenta. Dramatičnim dešavanjima prethodio je prekid sjednice  dotadašnjeg predsjedavajućeg Trajka Veljanovskog.

Iza Vas je burna noć, kako se osjećate dan poslije napada na Sobranje?

- Pa, jeste da je bilo poprilično gusto, ali sada sam dobro. Nije u redu što se tiče situacije, mnogi su dosta loše prošli, najgore poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela, koji je najteže povrijeđen i upravo sam se vratio iz bolnice, gdje sam ga posjetio. Njegovo stanje dosta je ozbiljno i teško, ali dobro se drži i nadam se da će se uspješno oporaviti.

Jeste li očekivali da bi nasilnici mogli napasti poslanike?

- Nisam. Znao sam da su spremni na sve, ali ne da će ići dotle. U parlamentu to je nezamislivo da se desi, ali ovdje je to ne samo zamislivo nego sasvim moguće. Međutim, to je očigledno bilo dugo planirano i sve je bilo orkestrirano. Pripremali su ljude 60 dana svaki dan plaćajući ih da protestiraju i onda se desio taj napad.

Kako Vi procjenjujete daljnji razvoj situacije?

- To je teško reći. Sad je podrška međunarodne javnosti od presudne važnosti. Objektivno, trebalo bi biti jednostavnije nego što će biti, jer mislim da ovi koji su organizirali napad nisu digli ruke, ne smatraju da je stvar završena. Šta će još pokušati, ne znam, ali spremni su na sve.

Ali, činjenica da su SAD i Evropska unija priznale i čak i čestitale na izboru novog parlamentarnog predsjednika, dakle konstituisanje parlamenta, valjda će stajati iza toga i ako daju legitimitet ovom sada izabranom predsjedniku parlamenta, može doći do konstituisanja Vlade i to bi onda radikalno promijenilo stvari.

Zbog posljednjih dešavanja sve više se riječ „rat“ veže uz Makedoniju. Postoji li opasnost i da se sukobi preliju na ostale zemlje u regionu?

- Ja ne vjerujem u te domino-teorije, to je samo pokriće za neki već unaprijed pripremljeni scenarij, da ispadne da su ljudi kao domine, kad gurneš jednu, padaju sve druge, to nema veze. To je pripremljena, orkestrirana priča, ali nije, nažalost, isključena, jer su je okrenuli potpuno sada na intraetničku konfrontaciju koja inače do sada nije postojala ni kao teorijska mogućnost.

Bili su vrlo relaksirani međuetnički  odnosi, a mnogo je oštrija bila intraetnička  sukobljenost. Nakon toga što su vrlo krvnički pretukli upravo ovog albanskog predstavnika  i demonstrirali jednu mržnju preko svake mjere, predstavnici ove albanske partije ipak pozivaju svoje pristalice da budu mirni, da ne izlaze na ulice, da ne odgovaraju na nasilje nasiljem. S druge strane, vrhuška VMRO ne misli da prestane, jer će pokušati sve da ostanu na vlasti i neće se uzdržavati od bilo čega, uključujući i potpirivanje građanskog sukoba.

Da li bi deblokada evropskog puta Makedonije relaksirala aktuelne odnose u toj zemlji?

- Ne bi bilo drugačije, jer vlada VMRO neće Evropsku uniju. Tako da ona čini sve da do te deblokade ne dođe. Tako da nema govora. Ali bi stvarno jedna tolerantnija, ili politika izuzetka u odnosu na Makedoniju i ubrzani period priprema za ozbiljnije naglašavanje mogućnosti da se brzo uđe u EU, sigurno bilo vrlo snažan relaksirajući moment.

Orkestrirana priča

-  I u ovom kontekstu ništa ne gura Balkan u sukob, što bi bilo objektivno neizbježno. Ali, guraju ih određene procjene nekih vodećih, da kažem faktora, koji trebaju realizovati i svoje i ciljeve nekih drugih, tako da iza toga stoji jedan scenarij, koji je, nažalost, veoma sada prisutan i u BiH. Zaoštrava se i u odnosu i na Kosovo, retorika ujedinjenja Albanije i Kosova, sve je to usklađeno, orkestrirano u skladu s nekim ciljem koji svakako nije cilj ostvarivanja stabilnosti i mira.

(Avaz.ba)

Komentari na članak

Dodajte komentar »

Nema komentara, budite prvi!