ARGUMENTI SU NA STRANI BOŠNJAKA

(22.02.2017.) Pitanje interpretacije rata u Bosni devedesetih godina isto je jako problematično pošto Srbi na to gledaju kao oslobodilački rat Srba i stalno se optužuju Bošnjaci da su počeli rat. Vidite, ništa nije na svom mestu.

Autor: Sonja Biserko


Sonja Biserko

Nakon savjetovanja u sarajevskoj Vijećnici protekle sedmice i nakon što je konsenzusom donesena odluka o davanju podrške agentu Sakibu Softiću da pokrene reviziju presude u Hagu, posve je jasno da Bošnjaci, lideri probosanskih političkih stranaka, imaju zajednički usvojen stav.

No, savjetovanje u Vijećnici nije bio skup Bošnjaka, nego su se odazvali svi oni koji se smatraju bosanskohercegovačkim patriotima. Predstavnici Srba tvrde da je bila riječ o nekom parainstitucionalnom bošnjačkom skupu, a ponajbolje ih demantira dolazak uglednih Hrvata i Srba iz političkog i društvenog života BiH. Stoga, u cilju da prenesemo dio te atmosfere konsenzusa, Stav je proveo anketu ciljano razgovarajući s intelektualcima iz BiH, Srbije i Hrvatske, pitajući ih šta misle o reviziji presude

To nije političko, nego pravno pitanje, i sigurno Bošnjaci imaju pravo da iskoriste tu mogućnost da traže reviziju s obzirom na to da, u vreme kada je ta presuda doneta pred Međunarodnim sudom pravde, neki dokumenti nisu bili na raspolaganju, neki su bili sakriveni i zatvoreni za Bošnjake. Mislim da ta politizacija oko sadašnjeg pokušaja da se izvrši revizija zapravo je ciljana zato što ona na neki način ucenjivački govori da će se odnosi u regionu pogoršati.

Međutim, realnost je ta da su odnosi u regionu, odnosno u Bosni i Hercegovini, na nuli i posljednjih desetak godina uz pomoć politike Milorada Dodika u totalnoj su regresiji. Prema tome, to je također jedan lažni argument u tome da će se odnosi pogoršati kada je na delu stalno urušavanje tih odnosa. Ono što je posebno važno jeste da Beograd nije odustao od te intencije da deli Bosnu, odnosno da ide u pravcu osamostaljivanja Republike Srpske. To je isto činjenica i očigledno je svima.

Prema tome, argumenti ostaju na strani Bošnjaka. Da li hoće ili neće da pokrenu reviziju, da li su se dobro pripremili ili ne, ja sad u to nemam uvid i ne mogu to da komentarišem. U svakom slučaju, imaju pravo na to. Pitanje interpretacije rata u Bosni devedesetih godina isto je jako problematično pošto Srbi na to gledaju kao oslobodilački rat Srba i stalno se optužuju Bošnjaci da su počeli rat. Vidite, ništa nije na svom mestu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastat će se sutra sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske a tema razgovara biće podnošenje zahtjeva BiH protiv Srbije za revizijom presude Međunarodnog suda pravde. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je izjavio kako treba ići u pravcu smirivanja tenzija i u pravcu saradnje sa Srbijom te da sličnu poruku očekuje i od Vučića.O tome sastanku i mogućim implikacijama za Vijesti.ba govorili su Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam i Sonja Biserko predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Popov smatra da Vučić barata podacima i zna koji je domet mogućeg zahtjeva za revizijom presude, tako da se čini da će se moći čuti umirijući tonovi.

Mišljenja je da sa obje strane, i sa strane Srbije i Bosne i Hercegovine odgovorni političari moraju zauzeti stav u pravcu smirivanja napetosti.

"Mislim da je dobro da se sa obje strane zauzme takav stav, ali nevolja je u tome što imamo neodgovorne političare sa obje strane koji izazivaju te napetosti i onda o jadu zabave i ljude koji su usmjerni na to da se postignu dobrosusjedski odnosi i da se zajednički ide u pravcu evropskih integracija", kaže Popov.

Dobro je da ljudi koji ne učestvuju u tim prepucavanjima učine nešto u pravcu smirivanja nepetosti i da na kraju krajeva djeluju i na druge kako bi se počeli ozbilnije ponašati jer ne mogu tek tako da se igraju sudbinama ljudi, dizanjem tenzija u Bosni i Hercegovini a samim time i u regionu, dodaje Popov

Sonja Biserko ipak smatra se ne može se očekivati da će Vučić ili bilo ko sa te strane uraditi nešto konstruktivno u pravcu mogućnosti pokretanja revizije presude zato što to Srbija nikada neće prihvatiti.

(BalkanPost)

Komentari na članak

Dodajte komentar »

Nema komentara, budite prvi!