U Srbiji prestrojavanje političkih snaga iz devedesetih

Na parlamentarnim izborima u Srbiji učestvovalo je za 10 posto više kosovskih Srba od onih iz 2014. Prema informacijama OEBS-a, koji je posredovao u procesu sakupljanja glasova, na Kosovu je glasalo 47.500 birača.

Autor: Azem Vllasi


Azem Vllasi

Bivši visokijugoslovenski funkcioner, advokat i analitičar Azem Vllasi u razgovoru za RSE ističe da ne očekuje promjene u odnosima Kosova i Srbije sa novom srpskom vladom.

Vlasi ocjenjuje da su rezultati glasanja u Srbiji pokazali prestrojavanje istih političkih snaga iz ’90-ih, ali u nekoliko različitih boja.

Iako Aleksandar Vučić pokazuje spremnost da Srbiju okrene prema Zapadu, dodaje Vllasi, oko njega se nalaze ljudi koji će mu otežati da tako nešto postigne, radikali su isti kao i ’90-ih, dok za one koji su srušili Slobodana Miloševića nema više mjesta.

Srpska napredna stranka i Vučić su ono što su nekada bili Socijalistička partija Srbije i Milošević, ali u novim okolnostima sa izvjesno promjenjenom politikom, ali ne i sa promjenjenom suštinskom političkom filozofijom, dodaje Vllasi.

“Vučić je čovjek koji je do sada pokazivao ozbiljne znake da je spreman učiniti nešto da promjeni kurs Srbije i da je okrene prema Zapadu, ali on je okružen takvim političkim ambijentom da mu je teško to postići. Prvo, SNS nije monolitna stranka, Vučić unutra svoje stranke ima više proruskih, proistočno orjentisanih ljudi, više nego što ima onih koji su prozapadno orjentisani. Više ih ima protiv NATO-a, a za savez sa Rusijom. Ali, stranka je sada dobila glasove na njegovo ime i vidjećemo kako dalje, ali manje-više biće kao i do sada“, kaže Vllasi.

Ovakav izborni rezultat, dodaje on, govori da je Srbija uglavnom onakva kakvu je otkrio, pa i stvorio, Slobodan Milošević. Vllasi, međutim, skreće pažnju da Srbija kao takva više ne može da napada susjedne narode kao što je to bilo u vrijeme Miloševića, ali ona ipak zadržava prepotentan i arogantan odnos.

“Sada kažu kako hoće normalizaciju odnosa, ali traže da svi na koje je Srbija nasrnula poštuju Srbiju ovakvu nepromjenjenu. Bosnu i Hercegovinu Srbija i Vučić otvoreno ignorišu i daju nade srpskom entitetu i ekstremistima da mogu jednog dana rasturiti BiH. Veličaju se ratni zločini, ratni zločinci se slave kao heroji. Tako da u regionu imamo takvo stanje da je Srbija ostala ista i ostalo nam je svima da se nadamo da Srbija nikada više neće imati ni onu snagu ni onu priliku da nasrne na druge kao što je u ono vrijeme. A i da hoće ne može, jer više nisu isto što su bile ni Hrvatska, ni BiH, ni Kosovo“, ocjenjuje Vllasi.

U odnosima Kosova i Srbije on ne očekuje promjene. Kaže da se radi o snagama koje nastavljaju raniju politiku prema Kosovu sa istom retorikom, ali bez ikakvih šansi da ostvare svoje ciljeve prema Kosovu.

“Manje-više nastaviće se ista priča, ali to o normalizaciji odnosa je prazna floskula, jer nema normalizacije između Kosova i Srbije dok to ne podrazumijeva normalizaciju međudržavnih odnosa, a to znači međusobno priznavanje. Da se stalno priča kako je Kosovo južna pokrajina, kako je Kosovo Srbija i kako Srbija nikada neće priznati Kosovo, a da glume normalizaciju odnosa – to je čista farsa. Ali ako stvarno Srbija hoće u EU, onda kada ispuni sve prethodne uslove na putu članstva u EU, na pragu samoga članstva moraće da prizna Kosova, jer u EU nema država koje nisu međusobno priznate ili koje imaju međusobne teritorijalne ustavno-pravne sporove ili sporove sa granicom. To što se Srbija vadi na pet članica država koje nisu priznale Kosovo, nije isto, jer te države nemaju teritorijalnih pretenzija prema Kosovu, nego to nisu uradile zbog unutrašnjih odnosa“, zaključio je Vllasi.

Vllasija ne čudi veliki odziv birača na Kosovu, iako ne vjeruje u brojke o izlaznosti na Kosovu koje je saopštio OEBS.

“Kosovski Srbi vjeruju lažima iz Srbije i što je više laži kako Srbija ih neće ostaviti, kako neće prekinuti da brine o njima, oni nemaju drugu nadu, uzdaju se uz Srbiju i glasaju za njih, i tu nema ništa za čuđenje. Sve je to normalno“, navodi.

(RSE)

Komentari na članak

Dodajte komentar »

Nema komentara, budite prvi!